Yolda para bulsan ne yaparsın?

Kültür Sanatta Bu Hafta

Türk Bürokrasisi Bolşevik Ardılı Gibi

yusuf bulutHükümet bu sesi de işit!
Olmaz demeyin sizin başınıza da gelebilir. Aziz Nesin’lik bir olayla karşılaştım. Önce öyküyü anlatayım; Gelinimin babası kanser hastasıydı ve yurt dışında ameliyat oldu. Başka kimsesi olmadığı için kızı, yani gelinim yanına gitti. Öyle olunca da 10 yaşındaki Torunumu yanımıza aldık. Kız çocukları özel ihtimam ister, babalar onlara bakamaz. Saçı taranacak, temizliği, beslenmesi bütün bunlar babanın yapacağı iş değildir.

Okullar açıldı ve torunumu mahallenin okuluna götürdüm. Okul Nüfus memurluğundan izin almamı istedi. Gittim. “Olmaz” dedi memur. “neden?” “Babası yahut annesinin izni olmalı, çocuğun naklini onlar yapmalı.” Memur öyle deyince İzmir'de yaşayan oğlumu aradım. “Buca Nüfus müdürlüğüne git ve çocuğun naklini Ankara’ya yaptır “

Yarım saat sonra aradı;
“Olmuyor” dedi.  
“Neden?”
“Bir çocuk dedesinin, nenesinin yanında kalamaz, dediler.”
Bu sefer ben aradım Buca nüfus müdürlüğünü. Şef ile görüştüm.
“Sayın Şef, nedir bu durum?”
“Evet, hakkında yasa var, bir torun dedesi ve ninesi ile beraber kalamaz.”
“Numarası var mı bu yasanın.”
“Genelgelerde yazılı” dedi. Fakat biraz önce “yasa” demişti.

Oysa biz çocuğun okul için gerekli elbiselerini bile almışız. Gel gör ki devletin adamından izin alamadık. Yapılacak en mantıklı iş Ninesi ile beraber torunu İzmir’e göndermek. Göndermesine göndereceğim de “Nine” de ayrıca bakıma muhtaç. Bilenler bilir o bir kolostomi hastası.

Bu ikinci kez oluyor Devlet, özel hayatıma müdahale ediyor.

Utanç verici daha pek çok uygulaması var bu bürokrasinin. Sanki torunumun ekmeğini suyunu o memur veriyor. Demek ki bu sefer canını yakma işkence görmek sırası bana gelmiş.

İnsan devletine hükümetine memuruna güvenebilmeli. Gerçekten öyle bir genelge varsa onu yayınlayandan hesap sorulabilmeli. Yok, eğer bu kararı bir memur veriyorsa, mahkemeye verilebilmeli işkence suçu ile yargılanmalı.

Bu yapılanlar ahaliye bir zulümdür, insan haklarına aykırıdır, Türk Devletini ve halkını aşağılamaktır.

Ey İzmir Valisi, İçişleri Bakanı suç duyurusunda bulunuyorum ilginizi çeker mi?